O vizita la muzeu

Daca vorbim despre romantism, aceasta expozitie vine ca si un supliment. Mi-am spus sa profit de aceasta ocazie pentru a avea informatii noi despre romantism, dar mai ales rolul sau in arta.

Titlul expozitiei mi-a incitat si mai mult curiozitatea: „Coeurs – Du Romantisme dans l’Art Contemporain” („Inimi – Romantismul in Arta Contemporana”) si are loc in acest moment in Paris, la Muzeul Vietii Romantice (Musée de la vie romantique).

Departe de zgomotele capitalei, muzeul se situeaza in arondismentul 9 al Parisului, cartierul „La Nouvelle Athènes”. Cladirea  a apartinut pictorului de origine olandeza Ary Scheffer, unul dintre cei mai reprezentativi artisti ai romantismului. Din 1830, timp de 30 de ani, in aceasta cladire au avut loc numeroase activitati artistice, politice si literare.

Chiar daca este un muzeu de talie mica, el reuseste sa ne trimita in perioada romantismului prin arhitectura, gradina sa si operele expuse.

Expozitia temporara „Inimi”, prezinta creatiile unor artisti actuali care vor sa scoata in evidenta si sa ne faca sa intelegem mai bine sentimentul de iubire al romanticilor din secolul al XIX-lea.

Inima este prezentata de unii artisti ca un organ, un motiv sau un simbol prin prisma diferitelor tehnici: sculptura, pictura, desen, ceramica, fotografie. Operele lor incearca sa fie in armonie cu romantismul secolului trecut si sa deschida noi orizonturi spre sensibilitate, vis, ideal si sublim.

Inima realizata din fir de cupru sau din plasa de pescuit.

Iubirea si inima au fost, sunt si vor fi deseori prezente in creatiile artistilor, indiferent de epoca, de evenimente sau de starea lor de spirit. Iubirea este ca o reactie a inimii ce trece prin stari diferite: dragoste, ura, speranta, dezamagire. Sentimente care au inspirat dintotdeauna marii artisti si i-au determinat sa creeze opere cu valori eterne.


In curtea muzeului, o sera din sticla, inconjurata de arbori si flori, a fost transformata in ceainarie („salon de thé”). Aici ai ocazia sa faci o pauza, sa iei pranzul sau sa bei un ceai.

Nu poti sa pleci fara sa intri in cabina foto si sa iti imortalizezi bucuria de a descoperi acest loc de neuitat. Aici, orice suflet de artist gaseste inspiratie, culoare, pentru a-si interpreta, mai tarziu, inima, in felul sau. Am parasit cu regret acel loc, dar in bagaj aveam multa informatie si o stare de spirit si mai pozitiva.

2 gânduri despre „O vizita la muzeu

  1. Cât de fain să poți imtra într-un asemenea muzeu. 😊
    Mi-au plăcut lucrările de artă expuse sub formă de inimă, foarte frumos !
    Merci că ai împărțit din inima ta mare și cu noi..
    O zi frumoasă, Grațiela !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s